Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een n-de machtwortel uit een getal trekken

Hoi,

Vorige week zat ik in de les wiskunde en we moesten de n uit deze vergelijking zien te halen: 16 = (-2)^n.

Iedereen kon natuurlijk zien dat dit 4 moest zijn.
Maar niemand wist hoe je die n kon berekenen met je rekenmachine (TI-83 Plus). Bestaat er een manier om dit te berekenen?

Kevin
2de graad ASO - zaterdag 24 maart 2007

Antwoord

Ga uit van nÎ. We stellen vast dat n even moet zijn. In dat geval geldt:

2n=16
2log(2n)=2log(16)
2log(2)=4
n=4

Met de rekenmachine: log(16)/log(2) of ln(16)/ln(2).

WvR
zaterdag 24 maart 2007

©2001-2025 WisFaq