Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 4702 

Re: Waarde afkappen

Ik heb eenzelfde vraag voorgelegd gekregen met de toevoeging dat de notatie int(x) wellicht ingevoerd is door applicaties zoals MS Excel. Vergelijk dit met SQRT(x): ook niet de orginele notatie voor Öx. Er moet al heel lang geleden een noodzaak geweest zijn voor een notatie die aangeeft dat y is het grootste gehele getal kleiner dan x. Maar wat is het?

Hubert
Ouder - donderdag 22 maart 2007

Antwoord

Nou, we hebben het nodige gevonden.....

int(3,12) = floor(3,12) = 3 stammen wellicht uit het computertijdperk. Overigens wel van voor Excel.

Om verwarring tussen floor(3,12)=3 en ceil(3,12)=4 te voorkomen heeft Kenneth Iverson. Heeft in 1962 de notatie q49858img1.gif voorgesteld.

Daarvoor was de notatie [x] gebruikelijk. Die is waarschijnlijk door Gauss ingevoerd. Deze functie heet ook wel de Entier functie maar notatie E(x) van Legendre wordt niet meer gebruikt. ent(x) ben ik ook nog tegengekomen

Enfin, zie de onderstaande link voor een overzicht

Blijft natuurlijk de vraag waarvoor de entierfunctie oorspronkelijk is ingevoerd. Maar, dan kom je bij de vraag hoe lang er al afgerond wordt...

Zie Geschiedenis van WiskundeSymbolen

os
vrijdag 23 maart 2007

©2001-2024 WisFaq