Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Slingertijd

Goedendag,

Ik ben al enige tijd bezig met een natuurkunde P.O. en daar werken we nu met de slingertijdformule, te weten : T= 2$\pi$√(l/g). Dan is mijn vraag, hoe kom je wiskundig gezien op deze formule? Bij de trillingstijdformule, T= 2$\pi$√(m/C), kan je wiskundig afleiden door de potentiele energie, of ook wel de veerenergie aan de kinetische energie gelijk te stellen$>$$>$ 1/2 mv2= 1/2 C u2. Met maximale snelheid (afgeleide van u(t)= A sin (2$\pi$t/T))kom je op 2$\pi$A/T. Daarmee kan je de trillingstijdformule wiskundig afleiden. Maar hoe werkt dat nu met de slingertijdformule? Ik ben ten einde raad en ik moet het echt weten.

Bijvoorbaat dank voor uw hulp,

Uitziend naar uw reactie,

Roderick

Roderi
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 maart 2007

Antwoord

Moet je even op Mathematische slinger kijken, met als aanvulling dat de hoekfrequentie $\omega$ gelijk is aan 2$\pi$/T
met T de trillingstijd.

groeten,
martijn

mg
zondag 18 maart 2007

©2001-2024 WisFaq