Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische schaal

Hoe teken je een logaritmische schaal?

onbeke
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 9 maart 2007

Antwoord

Je tekent een loodrecht assenstelsel en stel dat je daarvan de y-as logaritmisch wilt verdelen. Je kiest een eenheid, laten we zeggen 3 centimeter. In de oorsprong zet je nu 100 = 1, 3 centimeter daarboven zet je 101 = 10, weer 3 centimeter hoger zet je 102 = 100 enz. Vanuit de oorsprong naar beneden zet je na 3 centimeter 10-1 = 1/10, weer 3 centimeter lager komt 10-2 = 1/100 te staan, enz.

Als de x-as ook logaritmisch verdeeld moet worden, dan doe je hetzelfde langs deze as. Strikt genomen kun je dan zelfs de eenheid anders kiezen dan langs de y-as, maar waarom zou je?

Ten slotte: stel dat je op de y-as nu het getal 725 moet aanwijzen. Je haalt uit je rekenmachine log(725) = 2,86. Omdat je als eenheid 3 gekozen had, vermenigvuldig je dit met 3, hetgeen 8,58 oplevert. Ga nu vanuit de oorsprong 8,58 cm omhoog en op die plaats 'zit' het getal 725.
Onderstaand adres helpt je misschien ook nog verder.

Logaritmischeschaal

MBL

MBL
vrijdag 9 maart 2007

©2001-2024 WisFaq