Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 6298 

Re: Vierdegraads vergelijkingen oplossen

Ik ben bezig met een PO over hogeregraads vergelijkingen, en ben nu bezig met 4e graads. Ik wilde de site gebruiken die in het antwoord staat, maar ik begrijp de volgende zin niet:

"Substitute x = y - a/4, expand and simplify, to get:
y4 + e·y2 + f·y + g = 0"

Zou je me dat aub ff uit willen leggen? ik begrijp niet waarom x = y - a/4 en waarom alles dan in een y verandert.
BVD!

martin
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 8 maart 2007

Antwoord

Het idee is om met deze substitutie de term met x3 kwijt te raken. Dat gaat zo:

q49584img1.gif

Tada! Dat is gelukt dus...

WvR
donderdag 8 maart 2007

©2001-2025 WisFaq