Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extreme waarden

f(x,y)=x2 - 4y2

Bepaal de punten in de verzameling:

(x,y) e 2 :9x2 + 4y2 36

Als er nu in plaats van een = had gestaan, dan was ik er wel uit gekomen denk ik.

De randvoorwaarde kan ik nu ook niet mooi herschrijven zoals normaal, weet niet hoe dat moet.

De gradient van de randvoorwaarde is denk ik (18x, 8y). Deze is dan dus alleen maar 0 in het punt 0,0. Dit punt voldoet aan de randvoorwaarde, dus is een kritiek punt denk ik ?

De gradient van f is (2x, -8y)

Dan nu,

18x=labda 2x
8y= - labda 8y

In beide vergelijkingen kan labda 0 zijn.
in de bovenste regel zou labda 9 moeten zijn (18x / 2x = 9)
In de onderste regel zou labda -1 moeten zijn (8y / -8y = -1)

Verder kan ik nu zeggen dat

x= ((labda 2x) / 18 )

y= ((-labda 8y) / 8 )

(wat me overigens dikke onzin lijkt , maar iets beters zou ik echt niet weten)

Als ik dit vervang in de randvoorwaarde krijg ik:
9((labda 2x) / 18 ) 2 + 4((-labda 8y) / 8 )2 36

Dit is vast en zeker zo fout als het maar zijn kan? Hoe moet het wel?

Ronald
Student universiteit - donderdag 8 maart 2007

Antwoord

Ronald,
Definieer de functie
L(x,y,l,s)=x2-4y2-l(9x2+4y2+s2-36).Bepaal de partiële afgeleiden en stel deze nul.De oplossingen van dit stelsel geven de kritieke punten.

kn
donderdag 8 maart 2007

©2001-2024 WisFaq