Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengte berekenen van een zijde in een gelijkbenige driehoek

De oefening is:
In driehoek PQR is lengte PQ = lengte PR, hoek Q = 60 graden en S is het midden van het lijnstuk QR.
De lengte van SR is 5 cm.
Hoeveel bedraagt de lengte van PQ??

Ik zou echt niet weten,hoe je dat moet doen.. Ik heb het al aan mijn zus gevraagd en die zij gebruik de sinusregel maar dat hebben wij nog niet gezien.. Hoe kan ik het nog oplossen zonder die sinusregel te gebruiken..???

Greetz,
Niels

Niels
1ste graad ASO-TSO-BSO - donderdag 8 maart 2007

Antwoord

Eerst maar 's een tekening!

q49578img1.gif

Bij een gelijkbenige driehoek zijn de basishoeken gelijk, dus ÐR=60°. De drie hoeken samen moeten 180° zijn, dus ÐRPQ=60°. Het is dus een gelijkzijdige driehoek. PQ=10.

WvR
donderdag 8 maart 2007

©2001-2025 WisFaq