Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken met letters

Tijdens het werken met breuken met letters kom ik dingen tegen die ik eigenlijk niet verwacht, waarschijnlijk omdat ik dus gewoon een denkfout maak, ik hoop dat u mij wat meer duidelijkheid kunt verschaffen.

Stel ik heb deze opdracht:
   1           1
------- - -------
a - 1 a + 1
Deze werk ik om naar:
   a  +  1            a  -  1
-------------- - --------------
(a - 1)(a + 1) (a - 1)(a + 1)

Antwoord:
  2
-----
a2 -1
Maar hoe komt men nu aan die 2, want: a + 1 - a - 1, lijkt me geen 2 op te leveren.

Hetzelfde geldt voor de som:
  1       1        6
----- - ----- = -----
a - 3 a + 3 a2- 9
Terwijl ik met
a + 3 - a - 3 toch niet op 6 uitkom...

Wat doe ik hier fout?

Sebas
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 8 maart 2007

Antwoord

Er staat ook niet a+1-a-1 maar a+1-(a-1) en dat geeft:

a+1-(a-1)=a+1-a--1=a+1-a+1=2

Hetzelfde geldt voor het tweede voorbeeld.

WvR
donderdag 8 maart 2007

©2001-2024 WisFaq