Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kannibalisme

hallo,
wij moeten een PO maken voor wiskunde over differentiaalvergelijkingen. Nu hebben wij besloten om als onderwerp het groeimodel van een populatie dieren te kiezen. Hierbij gaan we dit model steeds verder uitbreiden. We hebben al verschillende factoren bekeken, zoals wat er gebeurt als er een drempelwaarde is en we hebben meerdere diersoorten erbij betrokken. Nu had ik ergens gelezen dat er ook een model is voor kannibalisme en dat dit ook iets met een drempelwaarde te maken had, alleen dan tegenovergesteld. Het is alleen onduidelijk voor mij wat er met het model gebeurt als er in een populatie kannibalisme optreedt. Ik hoop dat jullie mij hiermee op gang kunnen helpen. Bij voorbaat dank!

Denice
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 maart 2007

Antwoord

Dag Denice,

Kannibalisme is een manier om de drempelwaarde te omzeilen. Zo een drempelwaarde kan ontstaan doordat je onder die drempelwaarde het probleem hebt dat er te weinig individuen zijn, en dus ook te weinig ontmoetingen tussen individuen, wat voor nakomelingen zorgt. Dus eens onder de drempelwaarde sterft de populatie uit, dit heet het Allee-effect. Met kannibalisme kan dit omzeild worden: door kannibalisme wordt er wel een (klein) individu opgeofferd, maar de kannibaal zelf wordt er sterker van, en er moet geen voedsel meer gespendeerd worden aan het slachtoffer.

Nu, hoe uit zich dat in het model? Dat is niet zo eenvoudig te zeggen (zeker omdat ik niet weet hoe je voorlopige model er totnogtoe uitziet), ik denk wel dat je dan toch altijd een onderscheid in je populatie zal moeten maken tussen pasgeboren individuen en andere; of anders moet je bijvoorbeeld het gewicht of de lengte van de individuen in rekening brengen...

Ideeën daarover kan je onder meer vinden in dit artikel, vooral formules (9) tot (13).

Groeten,
Christophe.

Christophe
woensdag 7 maart 2007

©2001-2024 WisFaq