Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Straal cirkel bij gegeven koorde

In een cirkel heb ik een koorde van 300 cm breed, in het midden van de koorde is de afstand tot de cirkel 80 cm. Hoe bereken ik de straal van deze cirkel?

Oeyen
Iets anders - vrijdag 25 oktober 2002

Antwoord

Gegeven zijn MS=r-80, PQ=300 en S is het midden van PQ.
Met de steling van Pythagoras kan je schrijven:

MPē=SPē+MSē

Ingevuld:
r2=1502+(r-80)2
r2=22500+r2-160r+6400
160r=28900
r180,6 cm

Zie vraag 4171

WvR
vrijdag 25 oktober 2002

Re: Straal cirkel bij gegeven koorde

©2001-2024 WisFaq