Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Matrices Bepalen

Hey,

Ik moet alle 2 x 2 matrices bepalen die voldoen aan A2 = A en (A - AT)2 = O.

Hoe moet ik dit doen?

Alvast bedankt,

Jeroen
3de graad ASO - woensdag 28 februari 2007

Antwoord

Hallo

Stel A =

Voor je eerste gelijkheid geldt dan:
Dan is A2 =
Dus
(1) x2+yz = x
(2) xy+yt = y
(3) xz+tz = z
(4) zy+t2 = t

Uit (2) en (3) volgt x+t=1, dus t=1-x
Ook uit (1)-(4) volgt t=1-x

(1) kun je schrijven als een vierkantsvergelijking x2-x+yz=0
Hieruit volgt dan x = 1/2.[1+Ö(1-4yz)] of x = 1/2.[1-Ö(1-4yz)]
Dan is t = 1-x = 1/2.[1-Ö(1-4yz)] of t = 1/2.[1+Ö(1-4yz))]

Stel bv. y = 14 en z = -3
Dan x = 7 en t = -6


Voor je tweede gelijkheid ga je op dezelfde manier te werk.
Je zult vinden dat de enige voorwaarde is : y = z

LL
donderdag 1 maart 2007

©2001-2024 WisFaq