Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som van 2 disjuncte verzamelingen is gelijk

De Opgave:Kies uit de getallen 1 t/m 100 10 willekeurige getallen (verzameling S). Bewijs dat er altijd twee disjuncte deelverzamelingen A en B te vinden zijn, zodat de som van de elementen in A gelijk is aan de som van de elementen in B.
VB: stel S={1,2,3,...,9,10} dan voldoen A={1,4,10} en B={6,9}.

Hoe kun je dit bewijzen?

Stefan
Student universiteit - woensdag 21 februari 2007

Antwoord

Duivenkotprincipe: tel het aantal mogelijke deelverzamelingen uit tien elementen, kijk welke sommen er kunnen zijn en trek je besluit...

Oja: dan heb je nog niet dat A en B disjunct zijn. Maar als je A en B gelijke som hebben kan je gewoon alle gemeenschappelijke elementen eruit halen en dan zijn A' en B' disjunct, en nog altijd gelijke som.

Christophe
woensdag 21 februari 2007

Re: Som van 2 disjuncte verzamelingen is gelijk

©2001-2024 WisFaq