Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van integraal

Ik ben bezig met een aantal opgaven, maar van de volgende weet ik niet hoe ik hem aan moet pakken!
$\int{}$cos 2x·ln(sin(x))dx

Alvast bedankt!

Janske
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 19 februari 2007

Antwoord

Begin eens met met partieel primitiveren te proberen:
$\int{}$cos(2x)ln(sin(x))dx=
1/2sin(2x)ln(sin(x))-$\int{}$1/2sin(2x)·1/sin(x)·cos(x)dx=
1/2sin(2x)ln(sin(x))-$\int{}$sin(x)cos(x)·cos(x)/sin(x)dx=
1/2sin(2x)ln(sin(x))-$\int{}$cos2(x)dx

Om de laatste integraal te kunnen vinden moet je bedenken dat uit cos(2x)=2cos2(x)-1 volgt dat cos2(x)=1/2cos(2x)+1/2.

hk
maandag 19 februari 2007

 Re: Oplossen van integraal 

©2001-2024 WisFaq