To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Jacobi Matrix

Beste meneer of mevrouw,

De vorige keer hebt U mij werkelijk fantastisch geholpen met mijn som! Kunt U mij aub weer helpen?
Waarvoor gebruik je een Jacobi-matrix eigenlijk? En
ik snap niet hoe je moet oplossen:

"Vind de Jacobi matrix Dg(1,3,3) voor de transformatie van 3 naar 3 gegeven door g(r,s,t)=((r2)·s, (r2)·t, (s2)-(t2)) en gebruik het resultaat om een benadering te vinden voor g(0.99,3.02,2.97)."
Alvast bedankt!

Selma
Student universiteit - zondag 18 februari 2007

Antwoord

De Jacobi-matrix bestaat uit alle partiele afgeleiden van alle coordinaatfuncties in een keurige matrix; omdat g van 3 naar 3 gaat een 3x3-matrix. In de eerste rij de partiele afgeleiden van de eerste coordinaat, r2s, naar achtereenvolgens r, s en t. De tweede rij komt van r2t em de derde van s2-t2. Om Dg(1,3,3) te maken vul je r=1, s=3 en t=3 in de matrix in. De Jacobi-matrix helpt bij het benaderen van de functiewaarden nabij (1,3,3): g(r,s,t) is ongeveer g(1,3,3) plus het product van Dg(1,3,3) en de vector (r-1,s-3,t-3) (als kolom geschreven. Voor (r,s,t) vul je (0.99, 3.02, 2.97) in.
Denk aan de lineariseringsformule voor gewone functies: f(x) is ongeveer gelijk aan f(a)+f'(a)(x-a) als x dicht bij a ligt; bovenstaande benadering gaat volgens dit principe, met Dg(1,3,3) op de plaats van f'(a)

kphart
zondag 18 februari 2007

©2001-2025 WisFaq