Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 49234 

Re: Regelmatige vijfhoek

Het wil me maar niet lukken om z in functie van r uit te drukken, wil je me aub op de juiste weg zetten?

Jeroen
3de graad ASO - donderdag 15 februari 2007

Antwoord

Eén van de Wisfaq-spelregels is dat je iets laat zien van je eigen pogingen. Zeggen 'het lukt me als maar niet....' kan namelijk ook betekenen 'ik heb eigenlijk niet zo'n zin om zelf ook even na te denken'.

Als je het middelpunt M van de cirkel verbindt met de eindpunten A en B van zijde AB = z, ontstaat er een gelijkbenige driehoek met een tophoek van 72°.
Trek daarin de hoogtelijn vanuit M, loodrecht naar AB.
Met sin36° = (1/2z)/r ben je er dan wel uit, lijkt me zo.
Je kunt nog wel kiezen tussen het opvragen van sin36° aan je rekenmachine of het gebruiken van de exacte waarde van sin36°.
Die exacte waarde is je waarschijnlijk niet bekend, dus die geef ik je maar cadeau. sin36° = 1/4Ö(10-2Ö5)

MBL

MBL
donderdag 15 februari 2007

©2001-2024 WisFaq