Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenregel integreren/primitiveren

ik heb sinds kort na school weer eens mijn wiskundeboek opengeslagen en ik ben nu bij het hoofdstuk primitiveren/integreren. In de uitwerking van een som, het primitiveren van een integraal, wordt iets gesteld.

de som is: ò(3x+2)4dx

in de uitwerking word gesteld:

"er geldt: 1dx=1/3d(3x+2)"

Kan iemand mij vertellen waar dat vandaan komt?

erg bedankt, het laat mij nu niet meer los namelijk, haha

Tom
Student hbo - woensdag 14 februari 2007

Antwoord

Hallo Tom

De differentiaal van een functie is de afgeleide van deze functie, vermenigvuldigd met "dx"
Dus : d(f ) = f '.dx
met f ' = de afgeleide van f (misschien noteer je dit ook als Df)

De afgeleide van 3x+2 = (3x+2)' [of D(3x+2)] = 3
Dus: d(3x+2) = 3.dx
en
1/3.d(3x+2) = 1/3.3.dx = dx

LL
woensdag 14 februari 2007

©2001-2024 WisFaq