Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken zwaartepunt

gegeven is de functie f(x)= x2 en de raaklijn m in punt (3,9) (6x-9)
de x-as, lijn m en de grafiek van f sluiten het vakdeel V in
Z is het zwaartepunt van V
bereken algabraïsch de coördinaten van Z

We kwamen uit op Xz=1,5 en O(V)= 2,25
De Yz kunnen we niet vinden (ervan uitgaande dat die geen 39,8 is )

Sierd
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 14 februari 2007

Antwoord

Met de oppervlakte en de xZ ben ik het met jullie eens.
Om de yZ te berekenen, verwisselen de rollen van x en y.
Dan krijg je de integraal van 0 tot 9 van de functie (y*(y/6+1.5)-yÖy) en dan nog wel delen door de oppervlakte.
Uit y = 6x-9 haal je namelijk x = y/6+1.5 en uit y=x2 volgt x=Öy.
Ik kreeg als slotresultaat yZ = 1,8

MBL

MBL
vrijdag 16 februari 2007

©2001-2024 WisFaq