Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs

Hey,

Een zeer korte vraag: Bewijs dat er geen strikt positieve gehele getallen m en n bestaan voor m3+113=n3.

Hoe moet ik hieraan beginnen,

Alvast bedankt,

Jeroen
3de graad ASO - maandag 12 februari 2007

Antwoord

Een kort antwoord: Wat is de laatste stelling van Fermat?

Een langer antwoord van Christophe:

n3-m3=(n-m)(n2+nm+m2)=1331.
Dus ofwel n-m=1, vul dan n=m+1 in in de tweede factor, dat wordt dan een stijgende tweedegraadsfunctie van m die niet de waarde 1331 aanneemt. Ofwel n-m=11, vul dan n=m+11 in in de tweede factor, die wordt nooit 121 (behalve bij n=11, m=0). En nog eens hetzelfde voor n-m=121 en n-m=1331.

WvR
maandag 12 februari 2007

©2001-2025 WisFaq