Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomiale verdeling

In een vaas 16 rode en 9 witte ballen.We pakken in een keer twee ballen uit de vaas. Dit experiment wordt 15 keer uitgevoerd met steeds terugleggen. Hoe groot is de kans dat

a. twaalf keer twee rode ballen worden gepakt.
b. minstens dertien keer één wite bal wordt gepakt.
c. precies twee keer één witte bal wordt gepakt.

Om een beter inzicht te krijgen probeer ik het te berekenen zonder TI 83 maar dat valt niet mee.
Alvast bedankt voor de hulp.

Marlou
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 12 februari 2007

Antwoord

Wat dacht je hiervan:

a.
X:je pakt 2 rode ballen
X is binomiaal verdeel met:
p=2/5
n=15
Gevraagd: P(X=12)

b.
X:je pakt 1 witte en 1 rode bal
X is binomiaal verdeeld met:
p=... (zelf doen!)
n=15
Gevraagd: P(X13)=P(X=13)+P(X=14)+P(X=15)
Enz...

c.
X:je pakt 2 witte ballen
X is binomiaal verdeeld met:
p=... (zelf doen!)
n=15
Gevraagd: P(X=2)

De kansen van de vorm P(X=...) kan je met de formule berekenen. Zou het zo lukken?

Zie Uitleg formule

WvR
maandag 12 februari 2007

©2001-2024 WisFaq