Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaarddeviatie van procentuele verandering berekenen

Hallo,

Twee krachttrainingsmethoden leverden de volgende veranderingen in overwonnen weerstand (in kg.) op:
Groep I: baseline: gem.=37, SD=8; 4 maanden: gem.=45, SD=10.
Groep II: baseline: gem.=35, SD=6; 4 maanden: gem.=38, SD=5.

Groep I nam 21,6% toe, en groep II 8,6%. Maar hoe bereken ik nou de standaarddeviaties van die toenames? Die heb ik nodig om vervolgens de betrouwbaarheidsinterval te kunnen bereken (toch, of kan het ook met de absolute cijfers?).

Bijzondere dank bij voorbaat,
Frank

Frank
Student universiteit - zaterdag 10 februari 2007

Antwoord

Laten we baseline B noemen en 4 maanden V.
De toename noemen we T. Er geldt T=V-B=T+(-B).
Groep I: Tgem=8. SD(T)=Ö(82+102)=12,8.
Groep II Tgem=3. SD(T)=Ö(62+52)=7,8.
In beide gevallen is de SD van de toename veel groter dan de toename zelf.
Lijkt me sterk dat deze methoden enig effect hebben.
Kun je op voorhand ook wel inzien: in beide gevallen liggen B en V in elkaars 1*SD interval.

hk
maandag 19 februari 2007

©2001-2024 WisFaq