Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Krachten op een punt

Goedenavond,

Ik zit een probleem wat niet zoveer wiskundig is, maar wat ik toch nodig heb voor mijn wiskunde. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Er ligt een punt1 op x=0, y=5. Dat punt is verbonden met een 'touw' aan een punt2 x=3, y=0. Als punt1 zich over de x-as beweegt (naar rechts), hoe werken de krachten via het touw dan op punt2? (qua hoek ed)

Alvast heel erg bedankt!

Daniel
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 8 februari 2007

Antwoord

De vraag is niet 100% helder, want wat je bijv. niet vermeld is HOE de kracht precies van de afstand afhangt. Is het een constante kracht, of is het een kracht die (omgekeerd) evenredig is met de afstand tussen de twee punten. etc.

Vooralsnog kunnen we in ieder geval iets over de hoek a zeggen.

Namelijk: we hebben dus 2 punten,
A(x,5) (want kon vrijelijk in de x-richting lopen), en
B(3,0) want die lag vast

de afstand tussen deze twee punten is
s=Ö((xb-xa)2+(yb-ya)2)
= Ö((3-x)2+(0-5)2)
= Ö(x2-6x+34)

nu is a de hoek die de verbindingslijn AB maakt met de positieve x-as.
er geldt:
sina=5/s
dus a=arcsin(5/s)

groeten,
martijn

mg
zaterdag 17 februari 2007

©2001-2024 WisFaq