Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitieve

Hej, van de functies f(x)=x2/1+x6 en
k(x)= 1/x+x(ln(x))2 moet ik de primitieven berekenen. Ik weet dat ik hierbij gebruik moet maken van de volgende regel uit de integraalrekening: f(x)=u'/1+u2(x) is F(x)=arctan(u(x))+c
Maar nog kom ik er jammer genoeg niet uit, kunt u mij helpen? Hartelijk dank

arie
Student hbo - donderdag 8 februari 2007

Antwoord

Hallo

1.) Stel x3=u
Dan is d(x3) = 3x2.dx = du
Je hebt dan : (1/3).du/1+u2

2.) 1/x+x.ln2x =
1/x(1+ln2x) =
1/x/1+ln2x
Stel nu ln(x) = u
Dan is d(ln(x)) = 1/x.dx = du
Je hebt dan du/1+u2

LL
donderdag 8 februari 2007

©2001-2024 WisFaq