Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs

Hey,

Gegeven is:s(n)=1+1/2+1/3+...+1/n
Nu moet ik bewijzen dat s(1)+s(2)+...+s(n-1)=n新(n)-n.

Hoe moet ik hieraan beginnen?

Alvast bedankt,

Jeroen
3de graad ASO - woensdag 7 februari 2007

Antwoord

Dag Jeroen,

Dit is typisch een voorbeeld van een bewijs met inductie. Dus doe eerst de inductiestap (dus vul n=2 in, dat is de eerste n-waarde waarvoor de bewering zinvol is, en controleer dat de bewering klopt, dit is heel eenvoudig).

Daarna komt de inductiestap. Stel dat je bewering geldt, dus je mag uitgaan van
s(1)+s(2)+...+s(n-1)=n新(n)-n (*)
en je moet deze regel bewijzen, maar dan voor n+1 ipv voor n, dus je moet bewijzen:
s(1)+s(2)+...+s(n)=(n+1)新(n+1)-(n+1)

Gebruik nu (*) in het linkerlid, je krijgt dan
n新(n)-n + s(n) = (n+1)新(n+1)-(n+1)

Gebruik in het rechterlid nu de definitie van s: je weet dat s(n+1)=s(n)+1/n+1. Dus je te bewijzen wordt:
n新(n)-n + s(n) = (n+1)新(n)+(n+1)/(n+1)-(n+1)
n新(n)-n + s(n) = (n+1)新(n)-n

en dit klopt duidelijk.

Christophe
woensdag 7 februari 2007

©2001-2024 WisFaq