Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat komt er na de machten? (som, product, macht ,...)

De vraag is al behoorlijk helder, maar toch even een voorbeeld:

2+2+2+2+2=10 ®2·5=10
2·2·2·2·2=32 ®25=32
22222=65536 ®2..5=65536
2..2..2..2..2..2=(iets richting de ±1·102500)®2...5

nu is mijn vraag wat komt er op de puntjes?
en eventueel daarna?
ik weet dat je dit nooit gebruikt maar wil het gewoon even weten.

ferry
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 februari 2007

Antwoord

Beste Ferry,

In principe kan je het herhaaldelijk uitvoeren van zo'n bewerking steeds opnieuw doen en een naam geven, maar dat wordt in de praktijk niet veel gedaan - zoals je zelf al aangaf. Over de stap na de machtsverheffing is er al wat beschreven, zoek onder andere naar "power tower" of "tetration". Enkele interessante links:

Wikipedia: Tetration, Tetration.org, Mathworld: Power Tower

Zoek ook eens naar de "Ackermann functie". De 'volgende' bewerking is al veel minder beschreven, daar is ook geen "officiële" naam voor - toch niet algemeen bekend/gebruikt.

mvg,
Tom

td
dinsdag 6 februari 2007

©2001-2024 WisFaq