Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van een goniometrische functie

Hoe bepaal je de afgeleide van de fucntie y= 2sin(t-1/2p) ?
Welke regel moet je hierop toepassen?
Hoort die 2 bij de sinus, zoals 2x?

Linda
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 februari 2007

Antwoord

De 2 die vooraan staat hoort niet bij de sinus, maar betekent niets anders dan dat je de functie y = sin(t-1/2p) + sin(t-1/2p) hebt. Kortom, het is gewoon vermenigvuldigen met 2.
De afgeleide is dan: f'(t) = 2cos(t-1/2p).
Bij differentiëren wordt een sinus altijd een cosinus en, niet onbelangrijk, omdat er als argument slechts t-1/2p is gekozen, heb je geen merkbare hinder van de kettingregel (of ken je die nog niet?).

MBL

MBL
dinsdag 6 februari 2007

©2001-2024 WisFaq