Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte en afgeleide

Bij een poster moet er links en rechts een marge van 4 cm zijn. En de marge aan de bovenkant en aan de onderkant moet 6 cm zijn. De oppervlakte die bedrukt wordt is vastgesteld op 2400 cm2

A. Noem de breedte van het bedrukte deel x.
Laat zien dat de oppervlakte O, van de hele poster, voldoet aan de forumule:
O= 2496+12x+(19200 / x)

B. Bereken met de afgeleide voor welke x is de oppervlakte O minimaal.

Alvast bedankt.

Zeus
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 februari 2007

Antwoord

Beste Zeus,

Maak een duidelijke schets van het probleem en duidt de onbekenden aan. Men noemt x de breedte, stel even y de hoogte. Dan weet je: xy = 2400 want dat is de bedrukte oppervlakte. Hieruit haal je ook de hoogte in functie van x, namelijk 2400/x.

Voor B moet je van de formule O(x) het minimum bepalen door de afgeleide gelijk te stellen aan 0 en op te lossen naar x; los op: O'(x) = 0.

mvg,
Tom

td
dinsdag 6 februari 2007

©2001-2024 WisFaq