Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Groeivergelijking

Een stad heeft 40 530 inwonde3rs. Onderzoekers hebben bereken dat het aantal bewonders de komende jaren met 2,5% per jaar zal groeien.

A. Stel een forumule op voor het aantal bewonders N uitgedrukt in t, de tijd in jaren. Neem daarbij t=0 op het moment dat de stad 40 530 inwoners heeft.
B. Na hoeveel jaar heeft de stad 50 000 inwoners? Geef het antwoord in 1 decimaal nauwkeurig.
C. Los exact op na hoeveel jaar bij gelijkblijvende groei het aantal inwoners zal zijn verdubbeld. Geef je antwoord in 1 decimaal.

alvast bedankt

Zeus
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 februari 2007

Antwoord

Beste Zeus,

De algemene formule van een exponentiële groei staat gegeven op deze link. Hierin is het grondtal g gelijk aan 100% (je vertrekt van je totaal) plus de aangroei, hier 2,5%, dus: 102,5% = 1.025.

Voor t = 0 wordt gt = g0 = 1 en blijft de factor b over, dat is dus je beginaantal van de inwoners.

Probeer zelf verder.

mvg,
Tom

td
dinsdag 6 februari 2007

©2001-2024 WisFaq