Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functies, extrema

Gegeven is de functie f (x) = 1/3x3-x2-2 [2/3]

A. De lijn l is een raaklijkn aan de grafiek van f in het punt met x=1. Bereken de vergelijking van de lijn

B. Bereken met de afgeleide de extreme waarden van f.
Geef aan of het gaat om een minimum of een maximum

Alvast bedankt!

Zeus
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 februari 2007

Antwoord

Beste Zeus,

Ik begrijp niet goed wat die "[2/3]" nog bij je voorschrift doet, maar dat maakt voor de methode niet uit.

De vergelijking van de raaklijn aan (a,f(a)) is: y-f(a) = f'(a)(x-a).
Hierin is f'(a) de afgeleide van f, in het punt x = a met a in jouw geval 1.

De (mogelijke) extrema vind je door de nulpunten van de afgeleide te zoeken, los dus op: f'(x) = 0, het accent staat (zoals daarnet) voor de afgeleide. Met behulp van de tweede afgeleide of een tekenverloop kan je bepalen of het om een minimum of een maximum gaat.

mvg,
Tom

td
dinsdag 6 februari 2007

©2001-2025 WisFaq