Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toenamen op de casio

Hoe bereken je op een Casio een beetje handig de delta-y en de delta-delta-y?
Op de TI gaat dat eenvoudig met
Y1=[functievoorschrift]
Y2=Y1-Y1(X-1)
Y3=Y2-Y2(X-1).
Op de Casio wil het (ook met de in het practicumboekje genoemde manier) niet lukken.
Het enige wat we tot nu toe hebben kunnen verzinnen is alle formules helemaal uitschrijven, een heidens karwei.

M.A. L
Docent - dinsdag 22 oktober 2002

Antwoord

Helaas, maar op de Casio is het niet mogelijk om een functie te evalueren in een andere waarde dan de waarde die X op dat moment heeft.

De enige oplossing is dus:

Y1 = X2+2X-3
Y2 = (X+1)2+2(X+1)+3
Y3 = Y2 - Y1.

Een nagekomen bericht, met dank aan Gerard Koolstra.
.
Er is nog een mogelijkheid om een verschil tabel bij een functie te maken.

1) Kies in het hoofdmenu de optie TABLE.
2) Voer hier het functievoorschrift in, dus bijvoorbeeld: Y1 = X2+2X-3.
3) Genereer met optie F6 de tabel.
4) Ga in de kolom met Y1 staan.
5) Kies OPTN, optie F1 LIST, optie F2 LMEM, optie F1 List1.
De kolom met functiewaarden is nu opgeslagen in List 1.
6) Kies in het hoofdmenu optie 4: LIST.
In List 1 staan inderdaad de functiewaarden.

Van deze lijst kan hier nu eenvoudig de verschillen worden bepaald.
Ga hiervoor met de cursor bovenin de tweede lijst op List 2 staan. Kies OPTN, optie F1: LIST, 2x optie F6, optie F5: [DELTA] en vul dit aan tot [DELTA] List 1.

wh
dinsdag 22 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq