Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen (tabak)

Iemand heeft 100 pond tabak van Euro 0,90 per pond. Hoeveel moet hij er bijvoegen van Euro 1,20 per pond, opdat de gemengde tabak met 10 % winst verkocht kan worden voor Euro 1,10 per pond.
Mijn oplossing
100 pond ,t=0,90,t= 1,20
x+y          =  100 |1,20|   1,20x+1,20y = 120
0,90x+1,20y = 110 |1,00| 0,90x+1,20y = 110
0,30x = 10 = x= 331/3
maar als ik het invul klopt het niet...
Bedankt voor jullie hulp

sharon
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 februari 2007

Antwoord

De hoeveelheid goedkope tabak is altijd 100 pond. Dus ik snap je x+y=100 al niet. Je moet x kilo dure tabak bijvoegen. Je hebt dus maar één onbekende.
De kostprijs moet dan gemiddeld 1,00 euro per pond worden. Nu met verhoudingen werken. Ten opzichte van die 1,00 maak je met een prijs van 90 cent 10 cent winst maar met een prijs van 1,20 euro 20 cent verlies. De verhouding tussen goedkope en dure tabak moet dan 2:1 worden. Dus 50 pond dure tabak toevoegen.
In formules kan het ook 100·90+x·120=(100+x)·100 Û120x+9000 = 100x+10000 zodat 20x=1000 en dus x=50

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 4 februari 2007

©2001-2024 WisFaq