Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe kom je aan de rest?

beste wisfaq,
ik wilde meer over het 8 tallig stelsel weten, daarom heb ik bij de eerdere vragen gekeken, daar kwam ik dit tegen:

Stel je wilt het getal 129 (in het tientallig stelsel) omschrijven naar het 8-tallig stelsel.
Je gaat dan als volgt te werk:
129/8=16 met rest 1
16/8=2 met rest 0
2/8=0 met rest 2
Dan is 201 de schrijfwijze van dit getal in het achttallig stelsel(de resten van benenden naar boven gelezen).
Controle 201=2·82+0·8+1=2·64+0+1=128+1=129.

het enig wat ik niet snap is hoe kom je aan die rest?

alvast bedankt

tjaro
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 2 februari 2007

Antwoord

De rest bij delen is wat je 'overhoudt' als de deling niet precies uitkomt. Bijvoorbeeld:

14:3=4 rest 2 Û 4·3+2=14
129/8=16 rest 1 Û 16·8+1=129

Ja... dat leerde WIJ vroeger op de basisschool

WvR
zondag 4 februari 2007

©2001-2024 WisFaq