Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grafieklijn lamp

Waarom is de grafieklijn bij een lamp niet recht? Als je horizontaal de stroomsterkte door de lamp hebt en vertikaal de spanning over de lamp?

Dit is het schema:
Spanning over lamp    Stroom door lamp
0 0
2 0.15
4 0.19
6 0.22
8 0.25
10 0.275
12 0.30
14 0.32

Lyan
Leerling bovenbouw vmbo - woensdag 31 januari 2007

Antwoord

Dat heeft te maken met de weerstand van het materiaal (wolfraamdraad). Die weerstand neemt toe wanneer de spanning stijgt. De elektrische weerstand van een gloeidraad bestaande uit wolfraam, is in koude toestand maar een paar tot enkele tientallen ohm en wordt direct na het aansluiten van de spanning onder invloed van de ontwikkelde warmte enkele honderden tot duizenden ohm.
Bij gloeilampen (W=wolfraam en K=koolstof) krijg je de volgende grafieken. Zo zie je dat bij wolfraam inderdaad de vorm ontstaat die jij ook vindt.

Ik zou overigens altijd de spanning horizontaal noteren. Deze variabele kun je namelijk beschouwen als onafhankelijk (stroomsterkte = afhankelijk).

q48960img1.gif

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 31 januari 2007

©2001-2024 WisFaq