Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Laplace en shifting theorem

LS,

om een diff vgl op te lossen moet de laplace getransformeerde worden genomen van (t-a)u(t-a). Volgens uitwerking moet hier 1/s2e-as uitkomen. Ik weet dat Laplace(u(t-a)) e-as/s geeft, maar ik kom niet de gehele oplossing. Kan iemand mij hier aub mee helpen?

mvg,

Sander

Sander
Student universiteit - dinsdag 30 januari 2007

Antwoord

Je kunt altijd op de definitie terugvallen, int(e-stf(t),t=0..oneindig), en opschrijven wat die in dit geval oplevert: int(e-st(t-a)u(t-a),t=0..oneindig) = int(e-st(t-a),t=a..oneindig). Nu substitueer je x=t-a, dan komt er int(e-s(x+a)x,x=0..oneindig) = e-asint(e-sxx,x=0..oneindig). Je moet dus e-as*Laplace(t) hebben.

kphart
donderdag 1 februari 2007

©2001-2024 WisFaq