Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 48908 

Re: Re: Limiet van een rij

Bedankt voor de toelichting, echter de vraag blijft staan waarom je die substituties toe mag passen?
Bovendien schrijf je van boven 1/a - 1 / un tussen absoluut tekens, echter als conclusie staat deze aftrekking net omgekeerd: dit begrijp ik niet?
Waarschijnlijk slaat dit op de regel daarboven, echter hoe kom je dan aan deze ongelijkheid?
Kun je mij tevens nog uitleggen waarom M=N schrijft.

Alvast bedankt

Bart
Student universiteit - maandag 29 januari 2007

Antwoord

Waarom de substitutie mag: waarom niet??

Merk op dat |1/un - 1/a| = |1/a - 1/un|.

De conclusie slaat gedeeltelijk op de regel erboven. Als de voorwaarde in de regel erboven geldt, dan volgt uit de afleiding daarboven weer (maar dan met |a2e/2| voor d) de conclusie.

Ik schrijf M=N om ervoor te zorgen dat niet alleen de voorwaarde eronder geldt (die geldt voor voldoende grote M) maar ook de afleiding erboven (en die gold voor nN). Bij het trekken van de conclusie kan ik dan zowel de afleiding als de voorwaarde |un-a| |a2e/2| gebruiken.

FvL
dinsdag 30 januari 2007

©2001-2024 WisFaq