Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12421 

Re: Online controleren differentieren en primitiveren

Ik zit ook met een probleem, en kom er niet uit.

De primitieve van (6x)5

Ik denk dan, de kettingregel, dus:
y=u5
Y=(1/6)u6
u=6x
U=61/2·x2 = (1/3)x2
F=(1/6)(6x)6 · (1/3)x2

Nou kijk in in mijn andwoorden boek, staat er dit:
(1/36)(6x)6 + C

Ik wordt er gek van,

alvast bedankt!

koen
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 28 januari 2007

Antwoord

Tja, dat kan natuurlijk niet zo.
Ga maar na:
de afgeleide van jouw F is (productregel en kettingregel) (6x)5·6·(1/3x3)+(1/6)(6x)6·(2/3x) en dat is van geen kanten gelijk aan (6x)5.

De beste manier lijkt me om de primitieve F eerst maar eens gelijk te stellen aan a·(6x)6.
Differentieren levert dan op F'(x)=6·a·(6x)5·6=36a·(6x)5.
Wil dit gelijk zijn aan (6x)5 dan moet 36a=1 zijn, dus a=1/36.
Snap je....

hk
zondag 28 januari 2007

©2001-2024 WisFaq