Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentieel model

Ik heb de volgende opdracht in mijn huiswerk:
De noordpool smelt en is op in 2060. Bouw een exponentieel model dat de smelting weergeeft en een model dat de smelting enigszins begrenst als we tijdig als mensheid maatregelen nemen.

OK, dan nu de vraag: Ik kan als volgt stellen dat N(2060)=0
als je formule erbij pakt y(t)=y(0)*e^(ct) wordt y(t)=0. Dan kan je toch geen afname berekenen? Hoe je het ook bekijkt deze grafiek zal nooit op 0 komen. Hoe kan ik dat ondervangen? Of moet ik deze formule helemaal niet gebruiken?

Natasc
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 28 januari 2007

Antwoord

Op NU.NL stond:
NEW YORK - De ijskap op de Noordpool is in de afgelopen honderd jaar nog nooit zo klein geweest. De komende jaren neemt de ijsmassa steeds sneller in omvang af, als er geen maatregelen worden genomen. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Amerikaanse wetenschappers, dat woensdag in New York is gepresenteerd.

Volgens de onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse informatiecentrum voor sneeuw en ijs (Nsidc) bedroeg de hoeveelheid ijs in september 5,31 miljoen vierkante kilometer.

Tussen 1978 en 2000 was dat gemiddeld nog 7 miljoen vierkante kilometer, blijkt uit satellietbeelden. De afkalving is vooral de laatste vier jaar sterk geweest.

De ijsmassa op de Noordpool heeft altijd al in omvang gevarieerd, maar de afname is nog niet eerder zo sterk geweest. De onderzoekers wijten het smeltproces mede aan de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen. Als de trend zich doorzet, zal de omvang van de Noordpool iedere decennium met 8 procent afnemen. Tegen 2060 is dan mogelijk al het ijs gesmolten.
Zou dat helpen?

WvR
zondag 28 januari 2007

 Re: Exponentieel model 

©2001-2024 WisFaq