Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 48867 

Re: Leeftijd Elsie en een zwembad vullen

ik heb geprobeerd de vraagB op te lossen:
x/9=4/6
x=6
Klopt dat je meer kranen nodig hebt in 9 uur dan in 6uur?
dank voor u hulp
Carl

van bo
Overige TSO-BSO - zondag 28 januari 2007

Antwoord

Beste Carl,

Je hebt het geprobeerd, maar zoals je zelf al aanvoelt kan de uitkomst niet kloppen, je verwacht dat je minder kranen nodig hebt als je meer tijd krijgt. Het verschil is dat je verband hier net omgekeerd evenredig is. Met dubbel zoveel kranen, heb je maar de helft van de tijd nodig enz.

Wat je hier aan elkaar gelijk kan stellen is het product van het aantal kranen met de tijdsduur. Als je (het debiet van) de kranen vermenigvuldigt met de tijdsduur, krijg je namelijk het volume dat je kan vullen. Je wil hetzelfde zwembad vullen, dus dat volume moet constant zijn.

(4 kranen)*(6 uur) = (x kranen)*(9 uur) dus: 4*6 = x*9 dus 24 = 9x.

mvg,
Tom

td
dinsdag 30 januari 2007

©2001-2024 WisFaq