Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De normale verdeling

Een som in het boek luidt als volgt:
Een fabrikant levert pakken volle melk waarvan het vetgehalte Norm(3,50;0,02) verdeeld is. Het vetgehalte wordt aangegeven in procenten.

a)Bereken hoeveel procent van de pakken volle melk een vetgehalte van minder dan 3,465% heeft.
Ik heb dit als volgt berekend: normalcdf(-1E99;3,465;3,50;0,02)0.0401 en dan 0.0401 x 100 = 4.01%

b)Welk vetgehalte hoort er bij de 15% pakken volle melk met het hoogste vetgehalte?
Ik snap niet hoe je dit uit moet rekenen. Er staat wel zo'n klokvorm naast getekend (met een x-as) en daaronder nog een getallenlijn met z-as, maar ik weet niet hoe ik die moet gebruiken. Moet je misshien het antwoord uit a) er bij betrekken?? En zo niet, hoe moet ik deze som dan wel oplossen?

S
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

Je antwoord bij (a) klopt.

Bij (b) moet je het vetgehalte x zo berekenen dat normalcdf(-1E99;x;3,50;0,02)=1-0.15=0.85. Voor de vetgehalte geldt dat slechts 15% meer vet bevat. Of nog: hoogstens 15% van de melkpakken bevat dit vetgehalte.

Met die X- en Z-as kan je dit uitrekenen zonder pc.
Zoek de t0 die waarvoor de oppervlakte links onder de klok 0.85 is. Dit is de gestandaardiseerde waarde. De x0 die erbij hoort is: x0=$\mu$+$\sigma$.t0. Je zou moeten vinden: x0=3.521

Op http://www.cmmc.be/topics/visustat.html vind je gratis software om alles mooi te tekenen en na te rekenen.


Groetjes,
Johan

andros
maandag 21 oktober 2002

©2001-2025 WisFaq