Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fileprobleem

Ik heb voor wiskunde een practische opdracht. Wij hebben als onderwerp gekozen 'het fileprobleem'. Als hoofdvraag hebben we: welke oplossingen zijn er voor het fileprobleem?

We hebben daar een aantal deelvragen bij verzonnen om de hoofdvraag op te lossen. We behandelen elk onderdeel dat de doorstroming op de snelweg beïnvloed apart in een deelvraag zodat we uiteindelijk (hopelijk) tot een conclusie komen.

Ik heb nu als deelvraag: wat is het verband tussen onderlinge afstand en remweg? ik moet dus dat verband gaan onderzoeken. Weten jullie heel misschien nog een paar handige formules die ik hierbij kan gebruiken? ik heb nu als formules: remweg: R = 0,0075v2$\to$, onderlinge afstand: k · remweg. Ik weet trouwens niet zeker of de formule van de onderlinge afstand klopt.

Weten jullie misschien nog een andere formule, of is er wel een formule? En hoe kun je dat verband oplossen? Ik heb geen idee hoe ik dat aan moet pakken of hoe ik moet beginnen. Ik denk nu dat je gewoon wat moet proberen met die formules en dat je dan getallen moet invoeren om te kijken waar je het best op uitkomt. Verder had ik nog een formule gevonden die ik niet helemaal snap: als je die formule in de complete formule van de doorstroming zet krijg je:
D= 1000v / 60(a + l) =
D= 1000v / 60 (k·R·l) =
D= 1000v / 60(k·0,0075v2 + l).

Je kunt dus de formule van de onderlinge afstand in de formule van de doorstroming zetten, maar ik vind het bovenstaande dus heel raar uitgelegd.

Hopelijk kunnen jullie me verder helpen, want ik heb geen idee hoe ik dit lastige probleem moet aanpakken en hoe ik hiermee moet beginnen....
Groetjes!

wietsk
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 19 januari 2007

Antwoord

Daar hebben we veel over gepubliceerd:

Startpunt zou ik Verkeer en files nemen. Van hieruit kun je direct door naar een aantal interessante links op onze site en daarbuiten. Als aanvulling kun je Een praktische opdracht over het fileprobleem gebruiken.

Als dat nog niet genoeg is kun je ook naar buiten gaan:Hier moet het wel mee lukken lijkt me.
Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 20 januari 2007

 Re: Fileprobleem 

©2001-2025 WisFaq