Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Foutentheorie?

Wet van Poseuille. Deze wet zegt dat het debiet waarmee een vloeistof door een buis stroomt evenredig is met de vierde macht van de straal van die buis. In eerste benadering kan deze wet toegepast wordenop het stromen van bloed door bepaalde slagaders. Met welk percentage moet de diameter van zo'n slagader afnemen om het debiet te doen afnemen met 10% (alle andere factoren onveranderd gedacht natuurlijk).

Ik denk dat deze oefening met de foutentheorie bij afgeleiden moeten worden opgelost, maar ik ben niet zeker, en als het zo is, hoe moet het dan?

alvast bedankt!

caroli
Student universiteit België - woensdag 17 januari 2007

Antwoord

Als het klopt wat je zegt en we noemen het debiet d en de straal r dan geldt dus kennelijk:

d=c·r4 met c=constante (bepaald door alle andere factoren)

Omdat c constant is geldt:

0,9d=0,9·c·r4 zodat we iets moeten doen met 0,9r4.

0,9r4=(4Ö0,9·r)4(0,974·r)4

Dus de straal (en de diameter) neemt af met 2,6%. Zoiets?

WvR
donderdag 18 januari 2007

©2001-2024 WisFaq