Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ingewikkelde limiet!

Bereken limiet voor x=0 van
         1/2ln(1+2x2)+(1/(1+x2)-1
f(x)= ------------------------------
sin(x2)-(x2)cos(x2)
Volgens mij krijg ik hier alles door elkaar? Ik moet enk de afgeleide van de teller en van de noemer berekenen,daar dan x=0 invullen ?

Maargoed, ben aan de noemer begonnen :
deze werd volgens mij (-2x3sinx2) . Klopt dat?

En de teller kreeg ik op: (2x/(1+2x2))-2x(1+x2)^-2

Help?

Ronald
Student universiteit - maandag 15 januari 2007

Antwoord

Zo te zien ben je dan nog lang niet klaar; tenzij je onderweg wat vereenvoudigingen ziet moet je nog vijf keer doordifferentiëren.
Handiger is het Taylorpolynomen te gebruiken:
ln(1+u)=u-1/2*x2+1/3*x3-1/4*x4+... vul u=2x2 in en deel door 2: 1/2*ln(1+2x2)=x2-x4+4/3x6
1/(1+u)=1-u+u2-u3+u4+... vul u=x2 in: 1/(1+x2)=1-x2+x4-x6+...
Bij elkaar is de teller gelijk aan 1/3x6+...
Evenzo kun je de noemer aanpakken: sin(u)=u-1/6x3+1/120x5+... en cos(u)=1-1/2x2+1/24x4+...

kphart
maandag 15 januari 2007

©2001-2025 WisFaq