Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 48570 

Re: Maximum van functie op interval

Ok, dat is me nu duidelijk. Dus zowel naar de functiewaarde in de nulpunten kijken die binnen het gegeven domein liggen als kijken naar de functiewaarden op de randpunten.

Rest mij nu nog 1 probleempje:

f(x)=x4-4x3-6x2+4x
f'(x)=4x3-12x2-12x+4
f'(x)=(x+1)4(x2-4x+1)

hiervan moet ik dus nulpunten zoeken :)
x=-1 kan ik makkelijk zien

de nulpunten van x2-4x+1 kan ik vinden met de abc formule neem ik aan.

Maar hoe kan ik deze vinden zonder abc formule? Want ik zou er graag een mooi antwoord uit willen hebben .. als dat kan.

Ronald
Student universiteit - maandag 15 januari 2007

Antwoord

Het zal toch met die abc-formule moeten. Er bestaan methodes om zonder die formules bepaalde tweetermen te ontbinden, vooral door naar delers van de constante term te gaan kijken. Maar dat is geen garantie op succes, bijvoorbeeld hier werkt het niet omdat de ontbinding je twee nulpunten geeft die de factor Ö3 bevatten, en die kan je moeilijk vinden dor te 'gokken'...

Christophe
maandag 15 januari 2007

©2001-2024 WisFaq