Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met 2 onbekenden

Beste Wisfaq,

Ik probeer het volgende stelsel van vergelijkingen algebraisch op te lossen:

cos(x)=5sin(y)
4sin(x)-3cos(y)=0

Alles wat ik tot nu toe heb geprobeerd leidt nergens toe. Mijn eigen idee (wat niet werkte) was om de twee vergelijkingen bij elkaar op te tellen, dan de termen met y en x groeperen en daarna kwadrateren om zo via sin2(..)+cos2(..) het een en ander weg te werken (maar het wordt alleen maar meer ingewikkeld. Ik hoop dat jullie me uitsluitsel kunnen bieden. Vriendelijke groet,

herman


Herman
Student universiteit - maandag 15 januari 2007

Antwoord

Ik denk dat die techniek wel ongeveer kan toegepast worden:
cos(x)=5sin(y) en 4sin(x)=3cos(y)
Kwadrateren:
cos2(x)=25sin2(y) en 16sin2(x)=9cos2(y)
De eerste maal 16, zodat optellen alle x'en doet wegvallen:
16=400sin2(y)+9cos2(y)=9sin2(y)+9cos2(y)+391sin2(y)=9+391sin2(y)
Dus 7=391sin2(y).
Je kan hieruit een aantal y-waarden berekenen (vier per rondje van 2p). Als je y hebt kan je natuurlijk ook één van de gelijkheden gebruiken om x te berekenen. Let op, je zal dan vrij veel oplossingen bekomen, controleer deze allemaal, want het kwadrateren kan ervoor gezorgd hebben dat je oplossingen hebt gecreëerd die er geen zijn.

Groeten,
Christophe.

Christophe
maandag 15 januari 2007

©2001-2024 WisFaq