Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limieten met ln

hoe los je volgende limiet volledig algebraïsch op
lim van x$\to$ $\pi$/2 van (ln(sin(x)))/(1-sin2(x))

Andy V
Student universiteit - zondag 14 januari 2007

Antwoord

Beste Andy,

Je krijgt een onbepaaldheid van de vorm 0/0, dan mag je de regel van l'Hôpital toepassen. In $\pi$/2 wordt sin(x) gelijk aan 1, we kunnen de limiet eerst vereenvoudigen door y = sin(x) te stellen en y$\to$1 te nemen:

ln(y)/(1-y2) $\Rightarrow$ D(ln(y))/D(1-y2) = (1/y)/(-2y) = -1/(2y2)

Invullen van y = 1 levert nu eenvoudig de limiet, -1/2.

mvg,
Tom

td
zondag 14 januari 2007

©2001-2024 WisFaq