Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiding taylorreeksen

Beste,

ik heb een nogal speciale vraag, eerder een soort theorievraag, maar niet helemaal. Gaat als volgt:

de lokale benaderingsstelling zegt het volgende:

f(x)= f(a) + f'(a)(x-a) + R(x)
Voor de eerste orde benadering wordt dit dan:

f1(x) = f(a) + f'(a)(x-a)
en hiervoor geldt:

f1(a) = f(a)
f1'(a) = f'(a)

maar dan voor de tweede orde afgeleiden zijn deze niet automatisch gelijk:
f1''(a) = 0 maar niet gelijk aan f''(a)

EN NU KOMT HET: hieruit wordt dan besloten dat

f''(x) = r''(x)(x-a) + 2r'(x)
en daarom is

f''(a) = 2r'(a)

Hoe komt men op dit laatste, vooral de 2r'(x). als je de tweede afgeleide neemt van de lokale benaderingstelling valt blijkbaar alles weg, alleen de resttermen??

Je zou me echt een heel eind verder zetten moest dit uitgeklaard worden. Waarschijnlijk is het iets heel klein, ik weet het ook niet

Alvast bedankt

rik
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 13 januari 2007

Antwoord

Uit je scan van de pagina's blijkt dat R(x)=r(x)(x-a); met andere woorden: f(x)=f(a)+f'(a)(x-a)+r(x)(x-a). Als je de laatste gelijkheid twee maal differentieert krijg je f''(x)=r''(x)(x-a)+2r'(x).

kphart
zondag 14 januari 2007

 Re: Afleiding taylorreeksen 

©2001-2024 WisFaq