Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen vierdegraadsvergelijking

Hoe los je deze vergelijking op?
8y(y3+12y2+4y-24)=0

becca
3de graad ASO - zaterdag 19 oktober 2002

Antwoord

Deze vergelijking heeft in ieder geval de oplossing y=0. Het stuk tussen de haakjes laat zich echter niet 'eenvoudig' ontbinden, zodat er niets anders op zit dan de oplossing numeriek te benaderen.

Zie Numeriek oplossen van vergelijkingen.

De antwoorden zijn dan (afgerond op twee decimalen):
y=0
y-1,74
y-11,47
y1,21

WvR
zondag 20 oktober 2002

©2001-2025 WisFaq