Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 48488 

Re: Re: Vergelijking met 2 onbekenden

OOh nee ik snap het al. Ik zag die link met de algemene formule ax2+bx+c=0 niet. Nu wel.

Maar ik heb weer een vraag. Bij som 1. Ik heb nu de Discriminant 36m2-32m-80=0. En de vraag is bereken de parameter m en het raakpunt met de X-as. Kan ik de m uit rekenen door te zeggen a=36 b=-32 c=-80? Ik heb dit nou wel gedaan en dan krijg ik x=2 en x=-1,11 maar niet x=0. Of moet ik dat hele vergelijking in de abc formule stoppen en daarmee verder gaan?

nou ben ik best wel in de war

Serhan
Student hbo - donderdag 11 januari 2007

Antwoord

Je hebt bij som 1 bepaald dat voor m=2 of m=-11/9 de grafiek raakt aan de x-as.

Dus vul je m in!
Je krijgt:

f(x)=x2-(6·2+2).x+14·2+21=x2-14x+49
of
f(x)=x2-(6·-11/9+2).x+14·-11/9+21=x2+42/3x+54/9

Dat zijn twee tweedegraads functies, parabolen dus! Het raakpunt is de top van de parabool, dus bepaal voor beide de coördinaten van de top en je bent er uit.

WvR
donderdag 11 januari 2007

 Re: Re: Re: Vergelijking met 2 onbekenden 

©2001-2024 WisFaq