Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmen herleiden

Ik moet 10log6/10log3 herleiden tot ln 6/ln 3, maar ik loop hier behoorlijk in vast, want 10log6 is niet gelijk aan ln6.

Alvast bedankt,
Stuart

Stuart
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 10 januari 2007

Antwoord

Beste Stuart,

Het klopt dat 10log(6) niet gelijk is aan ln(6), maar wel bijna.
Om over te gaan van het ene grondtal naar het andere, geldt de regel:

alog(x) = blog(x)/blog(a)

Dus: 10log(6) = ln(6)/ln(10).
Dus ook: 10log(3) = ln(3)/ln(10).

Maar als je dan de breuk neemt, dan valt die factor ln(10) weg!

mvg,
Tom

td
woensdag 10 januari 2007

©2001-2025 WisFaq