Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhoudsberekening aan integraal

Een piramide T.ABCD heeft een vierkant grondvlak van 10 bij 10. De top T ligt recht boven het midden M van het grondvlak. De hoogte is TM=15. De inhoud van de piramide is als goed is 1/3·15·100.

Maar bij het vervolg van de vraag komt er op afstand a van de top een vierkant PQRS. Nu moet ik uitleggen dat PQ=2/3a is en de oppervlakte van vierkant PQRS uitdrukken in a. Hoe doe ik dit?

Pascal
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 3 januari 2007

Antwoord

De letters kloppen niet helemaal maar 't maakt het, denk ik, wel duidelijk:

q48326img1.gif

In driehoek SPT geldt:

q48326img2.gif

Denk aan gelijkvormigheid! Waarmee jouw PQ=2/3a.

De oppervlakte van het vierkant is dan gelijk aan 4/9a2.

WvR
woensdag 3 januari 2007

©2001-2024 WisFaq