Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Beginsaldo berekenen als je 10000 euro rente wil hebben in 5 jaar

Goedendag,

Ik ben bij som 5 belandt en deze gaat over:
Beginsaldo berekenen als je 10000 euro rente wil hebben in 5 jaar

De tabel die wij erbij krijgen:
P SnØp  AnØp   SnØp anØp    a1/nØp
1 1.09 0.91743 1.09 0.91743 1.09
2 1.1881 0.84168 2.2781 1.75911 0.56847
3 1.29503 0.77218 3.57313 2.53129 0.39505
4 1.41158 0.70843 4.98471 3.23972 0.30867
5 1.53862 0.64993 6.52333 3.88965 0.25709
Dit is een periodetabel voor 9% rente

Nu weet ik dat kolom 1 de samengestelde rente is per jaar
kolom 2 ?
kolom 3 is de opgetelde waarde van 1
kolom 4 is de opgetelde waarde van 2
kolom 5 is 1/4 maar de functie???

Als iemand mij al kan helpen uitleg over de kolomen en waar ze voor dienen dan ben ik misschien al geholpen. meeste sommen gingen wel met kolom 1 en 3 maar voor deze som weet ik niet welke ik moet hebben.

ik moet de beginwaarde berekenen
Rente = 10000
Rente = Beginwaarde+samengestelderente - beginwaarde

Eigenlijk heb ik hier het resultaat van een beginwaarde * 6.52333 - beginwaarde

een soort : X*6.52333 - Y = 10000

Als iemand mij kan helpen zou ik dat zeer op prijs stellen, ik wil graag uitleg want ik wil het snappen

Dank u wel

pjverw
Leerling mbo - vrijdag 22 december 2006

Antwoord

Volgens mij is hier alleen het laatste gegeven van de eerste kolom relevant.
De formule is Beginbedrag(B)*1,095= Eindbedrag(E)
E=B+10.000
1,53862B=B+10.000
0,53862B=10.000
B=18.565,83

vr groet

pl
maandag 25 december 2006

©2001-2024 WisFaq